nurmikkosiemenet

Vihreä ja elinvoimainen nurmikko on kauniin pihan ja puiston tärkeä elementti. Siksi ei ole yhdentekevää millaisen nurmikonsiemenen valitset. Aurinkoinen piha tarvitsee erilaisen siemenen kuin varjoisa piha. Kovaan kulutukseen on suunniteltu oma seoksensa. Siemen laatu vaikuttaa siihen, kuinka kaunis nurmikko syntyy pihallesi.

Griino on S.G. Nieminen Oy:n nurmikkosiementen ja -siemenseosten tuotemerkki. Me tunnemme kotimaamme kasvuolosuhteet. Siksi olemme voineet valita seoksiimme Suomeen parhaiten soveltuvia lajikkeita. Griino-nurmikkoseokset on suunniteltu Suomen olosuhteita varten. Lajikkeet ovat paitsi talvenkestäviä, myös matalakasvuisia. Siksi nurmikon leikkuuta ei tarvitse tehdä niin usein. Sopivin nurmikkoseos valitaan kasvupaikan ja nurmikon käyttätarkoituksen mukaan.

Oikean siemenseoksen valinta

Oikea nurmikkosiemeseos valitaan kasvupaikan ja nurmikon käyttötarkoituksen mukaan. Aurinkoinen piha tarvitsee erilaisen siemenen kuin varjoisa piha. Kovaan kulutukseen tarvitaan kulutusta kestävät lajit ja lajikkeet. Jos pihasi maaperä on helposti vettäläpäiseva ja kärsii kuivuudesta, valitse kuivuutta kestävä siemenseos.

Oheinen taulukko helpottaa siemenseoksen valintaa. Klikkaa nurmikkosiemenseoksen valintataulukko käyttöösi. Taulukon avulla voit valita oikean siemenseoksen pihallesi. Lisätietoja saat tarvittaessa asiantuntevalta puutarhamyyjältäsi.

Nurmikkosiementen käyttöluokitus

Nurmikkoseosten käyttöluokituksen tarkoituksena on antaa ostajalle tietoja seoksen soveltuvuudesta erilaisiin käyttökohteisiin. Lajikkeiden käyttöluokitus perustuu MTT:n ja Skandinavian pohjoisen vyöhykkeen virallisten lajikekokeiden viherpeittävyyden suhdelukuun, joka kuvaa:

  • talvenkestävyyttä
  • uusiutumiskykyä
  • tiheyttä

Seokset jaetaan kolmeen käyttöluokkaan talven- ja kulutuskestävyyden sekä leikkuukeston mukaan. Tutustu käyttöluokkiin.

Nurmikon perustaminen

Nurmikon rakentamisen kustannuksista siemenen osuus on 1 -1,5 % ja nurmikon uusimisen kustannuksista alle 10 %. Nurmikoita voidaan perustaa keväästä syksyyn. Suurin osa nurmikoista perustetaan keväällä, mutta myös syksy on hyvä aika perustaa nurmikko. Syksyllä kosteutta on runsaammin, joten alkukastelua tarvitaan vähemmän. Syksyllä perustettu nurmikko pääsee kehittymään keväällä nopeasti lumien sulattua.

Tästä löydät ohjeet nurmikoiden perustamiseen ja hoitoon.