saneerauskasvit

Saneerauskasvit

Saneerauskasvit ovat kasveja, joita viljelemällä voidaan vähentää ankeroisten määrää ja pienentää maalevintäisten kasvien tautipainetta. Saneerauskasvit ovat yleensä erilaisia sinappikasvijalosteita sekä rehuöljyretikkaa. Selvimmät hyödyt saneerauskasveista on saatu vihannesten, perunan ja sokerijuurikkaan viljelykierrossa, mutta soveltuvat myös muiden kasvien välikasveiksi. Saneerauskasvien syvä juuristo parantaa maan mururakennetta ja maan pieneliöstön määrä lisääntyy paremman humustasapainon myötä, jota maahan murskattava kasvimassa lisää.  Saneerauskasvilajikkeet jaetaan, joko tavallisiin lajikkeisiin, eri saneerausluokkiin jaoteltuihin tai multiresistenttisiin lajikkeisiin. Multiresistenttisissä lajikkeissa yhdistyvät tehokas ankeroissaneeraus ja vahva maaperän desinfiointivaikutus.

Ankeroistorjuntaan soveltuvat lajikkeet, joiden ankeroista torjuva vaikutus on jaettu luokkiin 1. ja 2. sekä multirestentit lajikkeet. Lajikkeet tehoavat etenkin Heterodera Schachtii- juurikasankeroiskantaan.

Sinappi ja rehuöljyretikka tuottavat hajotessaan kaasuja, jotka torjuvat maalevintäisiä kasvitauteja, mm pythiumia, pahkahometta ja fusariumia. Kaasun desinfioivaa vaikutusta kutsutaan biofumigaatioksi. Kaasuuntuminen on korkeimmalla tasolla kasvien kukkiessa. Tehokkain biofumikaatio saadaan aikaa, kun murskattu kasvijäte sekoitetaan pintamaahan (esim. jyrsimellä) ja pinta tiivistetään jyräämällä. Huom ! Kaasuuntumisen takia suositellaan kahden viikon varoaikaa saneerauskasvuston jälkeen, jotta vältytään vahingoittamasta seuraavaa kasvia.

Saneerauskasvit kylvetään maan lämmettyä loppukeväästä tai alkukesästä, suositeltu kylvömäärä 20-25 kg/ha retikalla ja 15-20 kg sinapilla. Kuitenkin niin, että kasvusto on peittävä. Alkuunlähdön nopeuttamiseksi suosittelemme 40-60 kg/ha typpilannoitusta. Kasvusto murskataan n. 6-8 viikon kuluessa kylvöstä, ennen kuin kasvusto alkaa täysin kukkia. Rehuöljyretikan kasvusto täytyy murskata 1-2 kertaa kasvukauden aikana, jotta se ei tuottaisi siementä. Rehuöljyretikka versoo uutta, kukkivaa vartta mikäli sitä ei ole murskattu kokonaan ensimmäisellä murskauskerralla. Sinapille riittää yleensä yksi murskauskerta.

Nopeakasvuisina rehuöljyretikka ja valkosinappi sopivat hyvin myös sadonkorjuun jälkeen kylvettäviksi ravinteiden kerääjäkasveiksi.

LAJIKKEET

Contra – rehuöljyretikka

Contra on ensimmäinen ns. multiresistentti rehuöljyretikka, joka tehoaa useampaan ankeroistyyppiin ja samalla myös desinfioi maata. Soveltuu erityisesti perunan ja sokerijuurikkaan viljelykiertoon. Lajike ei ole möhöjuuren kantajakasvi, joten voimme suositella sitä käytettäväksi myös vihannesviljelyssä. Lue Contrasta lisää tästä!

Agronom – rehuöljyretikka

Saneerausluokan 2+ rehuöljyretikka erityisesti viljoille, sokerijuurikkaalle, palkokasveille ja maissille. Sopii myös perunalle ja öljykasveille, mutta niille teho on heikompi. Lajike on nematoderesistentti eli torjuu ankeroisia maaperästä. Erittäin nopea alkukehitys, kasvurytmi ja maanpeittävyys, jonka vaikutuksesta estää rikkaruohojen kasvua. Nopean alkuunlähdön vuoksi kasvaa myös epäedullisissa olosuhteissa. Myöhäinen kukinta, joka vähentää siementen muodostumista. Vahva juuristo tunkeutuu syvälle kuohkeuttaen maaperää ja parantaen maan vesitaloutta. Tuo maaperään runsaasti orgaanista ainesta.  Lisätietoja Agronom :ista suoraan jalostajan kotisivuilta tästä.

Bento – rehuöljyretikka

Erityisesti perunanviljelyyn suositeltava Contraa edullisempi rehuöljyretikkalajike. Lisätietoja Bento :sta jalostajan kotisivuilta tästä.

Veto – valkosinappi

Saneerauskasviksi jalostettu sinappilajike (Sinapsis alba). Lajikkeella on vahva torjuntavaikutus ankeroiseen. Kasvattaa vahvan paalujuuren, joka ulottuu noin 1 metrin syvyyteen. Käyttömäärä noin 15-20 kg/ha.  Lisätietoja Veto :sta jalostajan kotisivuilta tästä.