saneerauskasvit

Saneeraus- ja kerääjäkasvit

Erilaiset sinappikasvijalosteet sekä rehuöljyretikka ovat yleistymässä vihannesten, perunan ja sokerijuurikkaan viljelykierrossa, jossa ne torjuvat tehokkaasti ankeroisia, parantavat maan rakennetta ja laskevat maalevintäisten kasvitautien painetta. Yleistymistä lisää se, että saneeraus- ja kerääjäkasvit kuuluvat ympäristösitoumuksen lohkokohtaisiin toimenpiteisiin “peltoluonnon monimuotoisuus” tukikaudella 2015-2020. Saneerauskasvituen voi saada joko perunan, sokerijuurikkaan tai avomaanvihannesten viljelyssä. Saneerauskasviksi hyväksytään rehuöljyretikka, valkosinappi, samettikukka tai näiden seos. Kerääjäkasveiksi hyväksytään italianraiheinä tai muu nurmiheinä, apila, muu nurmipalkokasvi, rehuöljyretikka, muokkausretiisi tai muu ristikukkainen öljykasvi tai näiden seos.

Nopeakasvuisina rehuöljyretikka ja valkosinappi sopivat hyvin myös sadonkorjuun jälkeen kylvettäviksi ravinteiden kerääjäkasveiksi. Kerääjäkasveista nurmikasvit kuten valkoapila, puna-apila ja italianraiheinä voidaan kylvää aluskasvina varsinaisen viljelykasvin kanssa. Saneeraus- ja kerääjäkasvit parantavat maan rakennetta ja pieneliöstön määrä lisääntyy paremman humustasapainon ansiosta. Sinappi ja rehuöljyretikka tuottavat hajotessaan kaasuja, jotka torjuvat maalevintäisiä kasvitauteja, mm pythiumia, pahkahometta ja fusariumia. Kaasun desinfioivaa vaikutusta kutsutaan biofumigaatioksi.

Saneerauskasvit kylvetään maan lämmettyä loppukeväästä tai alkukesästä, suositeltu kylvömäärä 20-25 kg/ha retikalla ja 15-20 kg sinapilla. Kuitenkin niin, että kasvusto on peittävä. Kasvusto murskataan n. 6-8 viikon kuluessa kylvöstä, kuitenkin ennen kuin kasvusto alkaa kukkia. Rehuöljyretikan kasvusto täytyy murskata 1-4 kertaa kasvukauden aikana, jotta se ei tuottaisi siementä. Rehuöljyretikka versoo uutta kukkivaa vartta mikäli sitä ei ole murskattu kokonaan ensimmäisellä murskauskerralla. Sinapille riittää yleensä yksi murskauskerta. Murskattu kasvusto sekoitetaan pintamaahan jyrsimellä. Desinfioivaa vaikutusta voidaan tehostaa jyräämällä maan pinta tiiviiksi jyrsinnän jälkeen sekä kattamalla maa muovikatteella.

LAJIKKEET

Contra – rehuöljyretikka

Contra on ensimmäinen ns. multiresistentti rehuöljyretikka, joka tehoaa useampaan ankeroistyyppiin ja samalla myös desinfioi maata. Soveltuu erityisesti perunan ja sokerijuurikkaan viljelykiertoon. Lajike ei ole möhöjuuren kantajakasvi, joten voimme suositella sitä käytettäväksi myös vihannesviljelyssä. Lue Contrasta lisää tästä!

Agronom – rehuöljyretikka

Saneerausluokan 2+ rehuöljyretikka erityisesti viljoille, sokerijuurikkaalle, palkokasveille ja maissille. Sopii myös perunalle ja öljykasveille, mutta niille teho on heikompi. Lajike on nematoderesistentti eli torjuu ankeroisia maaperästä. Erittäin nopea alkukehitys, kasvurytmi ja maanpeittävyys, jonka vaikutuksesta estää rikkaruohojen kasvua. Nopean alkuunlähdön vuoksi kasvaa myös epäedullisissa olosuhteissa. Myöhäinen kukinta, joka vähentää siementen muodostumista. Vahva juuristo tunkeutuu syvälle kuohkeuttaen maaperää ja parantaen maan vesitaloutta. Tuo maaperään runsaasti orgaanista ainesta.  http://www.phpetersen.com/en/catch-crops/nematode-resistant-oil-radish/agronom/

Bento – rehuöljyretikka

Erityisesti perunanviljelyyn suositeltava Contraa edullisempi rehuöljyretikkalajike.

Veto – valkosinappi

Saneerauskasviksi jalostettu sinappilajike (Sinapsis alba). Lajikkeella on vahva torjuntavaikutus ankeroiseen. Kasvattaa vahvan paalujuuren, joka ulottuu noin 1 metrin syvyyteen. Käyttömäärä noin 15-20 kg/ha.