Nurmikko ja viheralueet

Pihanurmelta golf-viheriölle

Tehokas ja onnistunut viherrakentaminen vaatii nurmikolta hyvää kulutuskestävyyttä, nopeaa itämisaikaa, uusiutuvuutta sekä esteettisyyttä – käyttömukavuutta unohtamatta.

Nurmikkoa on lähes kaikkialla rakennetussa ympäristössä, niin maalla kuin kaupungissa. Hoidettu nurmikko antaa pihoille, puistoille ja puutarhoille niiden vihreän perusilmeen, jota täydennetään istutusalueilla, pensailla ja puilla. Tänä päivänä hoidetut nurmikot eivät ole enää kiellettyjä alueita, vaan niillä viihdytään, ulkoillaan ja harrastetaan.

Nurmikon käyttöä on viime aikoina kritisoitu luonnon monimuotoisuuden vähentymisestä. Nurmikolla on kuitenkin edelleen tärkeä tehtävä rakennetussa ympäristössä. Nurmikolla voidaan peittää maanrakentamisen jälkiä ja näin sitoa maaperää ja estää eroosiota, ja ovathan nurmikkoheinät ainoita kasvilajeja, jotka kestävät tallaamista ja kovaa kulutusta.

Oleellista on, että nurmikon paikka ja tarve on mietitty; mikä on nurmikon käyttötarkoitus, minkälainen kasvupaikka on, ja kuinka nurmikkoa hoidetaan. Parhaimmillaan kaunis nurmikko sitoo toisiinsa pihan tai alueen toiminnot, ja toimii tilana peleille ja oleskelulle. Luonnon monimuotoisuutta voidaankin lisätä erilaisin keinoin nurmialueen reunoille tai sisälle puiden, pensaiden, istutusalueiden ja niittyjen muodossa.

Viheralueen käyttö sanelee leikkuun ja muun hoidon määrän. Se puolestaan ratkaisee kasvilajin ja -lajikkeen valinnan.

 

Nurmikon käyttötarkoituksen mukainen seosvalinta kannattaa tehdä huolella, esim. seuraavanlaista jaottelua hyväksikäyttäen:

  • Vaativat piha- ja puistonurmikot 
  • Puisto- ja pihanurmikot 
  • Tieluiskat ym. vähähoitoiset alueet 
  • Urheilu- ja leikkikentät 
  • Golf-nurmikot
  • Viheriöt 

Käyttötarkoituksen mukaan seoksissa vaihtelevat puna- ja puistonadan, niittynurmikan, nurmiröllin ja englanninraiheinän osuudet. 

Palvelut ja ratkaisut

Henkilökohtaisella palvelulla ja ammattitaidolla päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Nurmikonsiemeniä ja lannoitteita hankkiessa on tärkeintä valita sopivat tuotteet käyttökohteen mukaan. Oikeat tuotteet oikeassa paikassa takaavat parhaan mahdollisen lopputuloksen. Valikoimastamme löytyy runsaasti valmiita vaihtoehtoja eri olosuhteisiin, mutta tarvittaessa teemme asiakkaillemme myös omia reseptiseoksia, joilla vastataan kohteiden erilaisiin vaatimuksiin itämisajasta, kulutuksen kestävyydestä ja estetiikasta. Halutessanne saatte meiltä myös tarvittavat lannoitteet ja kalkin samassa toimituksessa!

Nurmikko
Nurmikko

Kasvupaikka ja käyttötarkoitus määrittävät valittavan siemenseoksen

Onnistuneen lopputuloksen kannalta on tärkeää, että käyttökohteeseen valitaan oikeanlainen nurmikonsiemensekoitus. Siemenseosta valittaessa on otettava huomioon mikä on alueen käyttötarkoitus, millaiset kasvuolosuhteet alueella ovat ja kuinka aluetta tulevaisuudessa hoidetaan. Ammattikohteissa suunnittelija on yleensä jo huomioinut nämä asiat, mutta samat asiat ovat tärkeitä huomioida myös kotipihoissa, jotta lopputulos olisi kestävä ja toimiva.

Autamme mielellämme oikeanlaisen seoksen valinnassa, ja tarpeen tullen voimme räätälöidä sopivan seoksen, mikäli sellaista ei perusvalikoimastamme valmiina löydy. Tälle on kuitenkin varattava riittävästi aikaa ennen varsinaista kylvöhetkeä.

Toimitamme varastossa olevat seokset kotimaassa n. 1–3 arkipäivässä. Tuotteet ovat myös noudettavissa suoraan varastoltamme Vantaan Koivuhaasta. Tilaathan tällöin tuotteet vähintään vuorokautta aikaisemmin.

Tuotekategoriat

Griino Pro -nurmikonsiemenet

GRIINO PRO on ammattikäyttöön tarkoitettu nurmikkosiementen ja -siemenseosten tuotemerkki. GRIINO PRO -seoksiin on valittu ilmastossamme testattuja ja Suomeen parhaiten soveltuvia lajikkeita yli 85 vuoden kasvinjalostuskokemuksella, mikä takaa menestymisen Suomen vaativissa olosuhteissa. Valikoimamme sisältää paljon valmiita vaihtoehtoja eri olosuhteisiin, mutta teemme tarvittaessa asiakkaillemme myös omia reseptiseoksia.

Griino-nurmikonsiemenet kuluttajille

Griino on kuluttajille suunnattu nurmikkosiementen ja -siemenseosten tuotemerkki. Griino-seoksista löytyy vaihtoehtoja useisiin erilaisiin käyttökohteisiin kuin käyttötarkoituksiinkin; aurinkoiselle ja varjoisalle pihalle on omat sekoituksensa, samoin kovalla kulutuksella olevalle pihalle. Griino-seoksissa käytetyt lajikkeet ovat tarkoin valittuja, jotta ne kestävät Suomen haastavassa ilmastossa ja pitävät nurmikon kauniina. Tutustu paremmin Griinon valikoimaan Griinon omilla sivuilla.

Lannoitteet

Griino-lannoitteet ovat hallitusti ja hitaasti liukenevia, toisin kuin perinteiset ja orgaaniset lannoitteet, joiden typpi on helpommin huuhtoutuvaa, ja jotka aiheuttavat näin suuren haitan ympäristöllemme. Hallitusti ja hitaasti liukeneva Griino-lannoite säätelee ravinteiden vapautumista lämpötilan vaihtelun mukaisesti ja kasvien ravinnontarvetta seuraten. Näin käyttömäärä on selvästi pienempi kuin perinteisillä lannoitteilla ja myös lannoitteen vaikutusaika säilyy pidempään.

Jälleenmyyjät

Tokmanni logo
Hartman logo
Siemenlliike siren logo
Hortex logo
Veljekset keskinen logo

Golfkentät

Linna golf
Vaasan golf
Porin golfkerho logo

Muut

VRJ Group
Porvoo logo
Tampere logo
Suomen niittysiemen logo
VMS logo
Katja Jansson – puutarha-alan viemä

Katja Jansson – puutarha-alan viemä

Puutarha-ala oli vahvasti läsnä jo Katjan lapsuudenkodissa, ja ensimmäiset alan ”työpäivät” hän tekikin jo alle kouluiässä. Vaikka teini-ikäistä Katjaa olikin varovasti varoiteltu alasta, päätyi hän silti Lepaalle hortonomiopintoihin. Sen jälkeen hän on katsellut alaa pitkälti puutarhakaupan vinkkelistä ja tullut enemmän ja vähemmän tutuksi kaikkien S.G. Niemisen tuoteryhmien kanssa. Nykyisin Katjan työpöydän täyttävät lähinnä nurmikonsiemenet ja lannoitteet.

Katja toimii S.G. Niemisellä nurmikonsiementen ja lannoitteiden tuotepäällikkönä.  

050 465 8137
katja.jansson@sgn.fi