Ruokasipuleita kasvatetaan Suomessa käyttämällä istukassipuleita, jotta sato ehtii kypsyä kasvukauden aikana, sillä kelta- ja punasipulit tarvitsevat pitkän kasvukauden.

Parhaiten istukassipulit viihtyvät hiekkaisessa multamaassa, mutta pärjäävät myös vaatimattomammassa maaperässä. Aurinkoinen ja lämmin kasvupaikka on paras, mutta myös puolivarjo sopii. Tilaa sipuli tarvitsee jonkin verran, sillä riviväli kasvimaalla on noin 30-40 cm ja kasvatuslavassa noin 15-20 cm. Ruukkukasvatukseen sipuli ei sovi.

Sipulit kannattaa istuttaa toukokuussa säästä riippuen ja kun maa on muokattu talven jäljiltä. Sipulit painetaan multaa, niin että sipulin yläosa ja suippo kärki jää maanpinnalle ja 2/3 sipulista on maan alla. Linnut voivat keväisin nostella istukassipuleita ylös, joten varaudu peittämään istutusalue harsolla. Harso ei saa kuitenkaan painaa versoja. Harson käyttö edistää myös sipuleiden kasvua ja suojaa tuhohyönteisiltä ja mahdollisilta yöpakkasilta.

Sipuleita lannoitetaan kohtuullisesti, sipulit eivät vaadi paljoa ravinteita. Kastele kuitenkin säännöllisesti, sillä liika kuivuus hidastaa kasvua ja voi muuttaa makua kitkeräksi. Liian kuivassa sipuli voi myös alkaa kukkimaan ja tällöin sato jää haaveeksi.

Heinäkuussa kastelun voi jo melkeinpä unohtaa, sillä loppukesästä liika märkyys puolestaan hidastaa sipulin tuleentumista. Sipulit korjataan, kun naatit alkavat kellastumaan ja kaatuilemaan. Sipulit puhdistetaan mullasta, mutta naatteja ei vielä katkaista. Älä myöskään pese sipuleita! Sipulit nostetaan päiväksi ulos kuivumaan, aurinkoisessa ja kuivassa säässä noin kahden-kolmen viikon ajan. Yöksi sipulit kannattaa siirtää esim. varastoon sadetta ja yökosteutta pakoon. Tämän jälkeen kaulaosan pitäisi olla kuivunut ohueksi ja naatit voidaan irrottaa kiertämällä.

Sipulit kannattaa varastoida viileässä ja kuivassa paikassa, kosteassa paikassa ne mätänevät helposti.

Välitämme istukassipuleita kotipuutarhureille sekä ammattiviljelijöille. Istukassipulit tulevat pääsääntöisesti Hollannista. Herkästi kukkivat lajikkeet ovat lämpökäsiteltyä kukinnan estämiseksi. Valikoimassamme on yleensä vuosittain kotipuutarhureille keltasipulit Stuttgarter Riesen ja Stur BC-lajikkeet, punasipuli Red Baron ja jakosipuli Golden Gourmet.

Suosittelemme jälleenmyyjiä varaamaan seuraavan kevään istukassipulit jo edellisvuoden loka-marraskuussa!

Talvivalkosipulia välitämme myös jälleenmyyjille ja ammattiviljelijöille. Se tulee varata meiltä heinä-elokuussa.