Vihreä ja elinvoimainen nurmikko on kauniin pihan ja puiston tärkeä elementti. Siksi ei ole yhdentekevää millaisen nurmikonsiemenen valitset. Aurinkoinen piha tarvitsee erilaisen siemenen kuin varjoisa piha. Kovaan kulutukseen on suunniteltu oma seoksensa. Siemen laatu vaikuttaa siihen, kuinka kaunis nurmikko syntyy pihallesi.

Griino on S.G. Nieminen Oy:n nurmikkosiementen ja -siemenseosten tuotemerkki. Me tunnemme kotimaamme kasvuolosuhteet. Siksi olemme voineet valita seoksiimme Suomeen parhaiten soveltuvia lajikkeita. Griino-nurmikkoseokset on suunniteltu Suomen olosuhteita varten. Lajikkeet ovat paitsi talvenkestäviä, myös matalakasvuisia. Siksi nurmikon leikkuuta ei tarvitse tehdä niin usein. Sopivin nurmikkoseos valitaan kasvupaikan ja nurmikon käyttötarkoituksen mukaan.

Oikean siemenseoksen valinta

Oikea nurmikkosiemenseos valitaan kasvupaikan ja nurmikon käyttötarkoituksen mukaan. Aurinkoinen piha tarvitsee erilaisen siemenen kuin varjoisa piha. Kovaan kulutukseen tarvitaan kulutusta kestävät lajit ja lajikkeet. Jos pihasi maaperä on helposti vettäläpäisevä ja kärsii kuivuudesta, valitse kuivuutta kestävä siemenseos.

Oheinen taulukko helpottaa siemenseoksen valintaa. Klikkaa nurmikkosiemenseoksen valintataulukko käyttöösi. Taulukon avulla voit valita oikean siemenseoksen pihallesi. Lisätietoja saat tarvittaessa asiantuntevalta puutarhamyyjältäsi.

Nurmikkosiementen käyttöluokitus

Nurmikkoseosten käyttöluokituksen tarkoituksena on antaa ostajalle tietoja seoksen soveltuvuudesta erilaisiin käyttökohteisiin. Lajikkeiden käyttöluokitus perustuu MTT:n ja Skandinavian pohjoisen vyöhykkeen virallisten lajikekokeiden viherpeittävyyden suhdelukuun, joka kuvaa:

  • talvenkestävyyttä
  • uusiutumiskykyä
  • tiheyttä

Seokset jaetaan kolmeen käyttöluokkaan talven- ja kulutuskestävyyden sekä leikkuukeston mukaan. Tutustu käyttöluokkiin.

Nurmikon perustaminen

Nurmikon rakentamisen kustannuksista siemenen osuus on 1 -1,5 % ja nurmikon uusimisen kustannuksista alle 10 %. Nurmikoita voidaan perustaa keväästä syksyyn. Suurin osa nurmikoista perustetaan keväällä, mutta myös syksy on hyvä aika perustaa nurmikko. Syksyllä kosteutta on runsaammin, joten alkukastelua tarvitaan vähemmän. Syksyllä perustettu nurmikko pääsee kehittymään keväällä nopeasti lumien sulattua.

Tästä löydät ohjeet nurmikoiden perustamiseen ja hoitoon.

Griino-nurmikkoseokset

Käyttönurmikko
Hyvä yleisseos, joka on helppohoitoinen ja kestää kohtuullista kulutusta ja leikkausta. Käyttönurmikko on edullinen, mutta hyvälaatuinen ja varma valinta silloin, kun haluat sen ”ihan tavallisen nurmikon”. Sopii pihaan kuin pihaan.

Kasvupaikka: Mielellään kosteahko ja riittävän viljava hienojakoinen tai lievästi karkea maa. Menestyy kuitenkin melko hyvin myös vaatimattomammissakin oloissa sekä varjossa. Pituuskasvu kasvukauden aikana 70-80 cm. Leikkuukorkeus 4-5 cm.

Seoksen sisältö: 80 % punanata Maxima 1 / Corail, 10 % niittynurmikka Geronimo, 10 % englanninraiheinä Esquire

Vihreä-Grön nurmikko
Griino Vihreä – Grön on laadukas yleisseos kotipihaan, joka kestää kovahkoa kulutusta ja leikkausta. Helppohoitoinen seos, joka kestää myös jonkin verran varjoa. Varma valinta ”tavallisiin” omakoti- ja rivitalojen pihoihin. Seokseen on valittu kestäviä ja Suomen olosuhteissa menestyviä lajikkeita.

Kasvupaikka: Punanata kasvaa ja viihtyy hyvin erilaisissa kasvuolosuhteissa, siksi Griino Vihreä- Grön menestyy sekä aurinkoisilla ja puolivarjoisilla kasvupaikoilla. Englanninraiheinä itää, lämpötilasta riippunen, lajeista nopeiden ja saa nurmikon vihertymään pian kylvön jälkeen. Sen talvenkestävyys on kuitenkin epävarmaa ja siksi sen osuus seoksessa on melko pieni. Niittynurmikka tuo seokseen kestävyyttä ja se valtaakin seoksen muilta lajeilta kasvutilaa ja sen osuus valmiissa nurmikossa kasvaa ajan myötä. Leikkuukorkeus 3-4 cm.

Seoksen sisältö: 68 % punanata Maxima 1 / Corail, 22 % niittynurmikka Geronimo, 10 % englanninraiheinä Esquire

Pelinurmikko
Siemenseos antaa peli- ja leikkikentille sekä pihanurmikoille hyvän viherpeittävyyden ja se kestää kovaakin kulutusta. Pelinurmikko on oikea valinta, kun haluat hyvälaatuisen, kulutusta kestävän pihanurmikon. Seos muistuttaa Paronia, mutta on hoidon suhteen vaatimattomampi.

Kasvupaikka: Aurinkoinen piha, jossa kostea ja viljava hienojakoinen maa. Kestää kohtuullisesti myös varjoa. Pituuskasvu kasvukauden aikana 60-70 cm. Leikkuukorkeus 3-4 cm.

Seoksen sisältö: 12,5 % niittynurmikka Geronimo, 12,5 % niittynurmikka Miracle, 55 % punanata Maxima 1 / Corail, 10 % puistonata Casanova, 10 % englanninraiheinä Esquire

Poutanurmikko
Poutanurmikko on tarkoitettu kuivahkoihin ja karuihin kasvuoloihin, joissa se menestyy paremmin kuin muut Griinot. Valitse Poutanurmikko silloin, jos tiedät pihasi olevan poikkeuksellisen kuiva.

Kasvupaikka: Kestää Griinoista parhaiten kuivuuden lisäksi varjoa. Pituuskasvu kasvukauden aikana 70-80 cm. Leikkuukorkeus 4-5 cm. Poutanurmikon kulutuksen
kesto on vaatimaton.

Seoksen sisältö: 70 % punanata Maxima / Corail, 15 % jäykkänata Ridu / Triana, 15 % niittynurmikka Geronimo

Paroninurmikko
Paroninurmikon viherpeittävyys on erittäin hyvä ja talvenkestävyys erinomainen. Se kestää kovaakin kulutusta. Paroninurmikko sopii vaativiin kohteisiin, myös urheilunurmikoksi. Valitse Paroninurmikko, kun haluat urheilukenttätyyppisen, erittäin korkealaatuisen nurmikon, joka kestää kovaa kulutusta.

Kasvupaikka: Aurinkoinen piha, jossa on kostea ja viljava hienojakoinen maa. Pituuskasvu kasvukauden aikana noin 50-60 cm. Leikkuukorkeus 3-4 cm.

Seoksen sisältö: 55 % puistonata Casanova, 45 % niittynurmikka Conni

Paikkausseos
Seoksen sisältö: 80 % punanata Maxima 1 / Corail, 10 % niittynurmikka Geronimo, 10 % englanninraiheinä Esquire

Valkoapila
Seoksen sisältö: 100 % valkoapila

Jäykkänata
Seoksen sisältö: 100 % jäykkänata