Viljojen lajikekehitys

Tavoitteena parhaat lajikkeet viljelijälle

Kauppa ja kuluttajat asettavat viljelijöille ja teollisuudelle entistä korkeammat vaatimukset myytävien ja käytettävien viljalajikkeiden suhteen. Omat vaatimuksensa käytettäville lajikkeille asettavat myös tuotantoalueen ilmasto, maalaji sekä muut olosuhteet. Näihin kaikkiin vaatimuksiin tulee lajikekehityksen pystyä vastaamaan. 

Yhteistyössä johtavien eurooppalaisten kasvinjalostajien kanssa olemme tuoneet runsaan valikoiman uusia lajikkeita suomalaisen maatalouden ja elintarviketeollisuuden käyttöön. Hyvänä esimerkkinä tästä ovat laajassa tuotannossa olleet mallasohralajikkeet Barke ja Scarlett ja nyt uutuutena mallasohra Vanille. Uusien lajikkeiden ominaisuudet tutkitaan tarkoin paitsi omissa kokeissamme, myös Luonnonvarakeskuksen virallisissa lajikekokeissa sekä teollisuuden omissa kokeissa. 

Lajikekehitystyömme alkoi jo vuonna 1933 ja työ lajikekehityksen tiimoilta jatkuu edelleen vilkkaana. Omissa epävirallisissa lajikekokeissamme, pääsääntöisesti Inkoossa Västankvarnin koetilalla, kasvaa joka vuosi useita eri viljalajeja ja kymmenittäin eri lajikkeita. Parhaan tuloksen saaneet lajikkeet jatkavat virallisiin lajikekokeisiin, tai joskus jopa suoraan siemenlisäykseen ja käytännön viljelyyn. Tästä esimerkkinä Suomessa verrattain uudet viljalajit kevätruisvehnä Puzon ja syysohra KWS Kosmos. 

Kylvösiementen myynti

Emme myy viljojen kylvösiemeniä. Toimitamme lajikkeiden kantasiementä kylvösiementen lisäyksestä vastaaville toimijoille, kuten Hankkijalle, Lantmännenille, Peltosiemenelle ja Tilasiemenelle. Lajikkeiden tuotekorteissa ja esittelyteksteissä mainitaan kyseisen lajikkeen kylvösiementen myyjät. 

Kevätviljat

Mallasohralla on ollut aina vahva asema lajikevalikoimassamme. Pitkään markkinoilla olleiden Scarlett- ja Barke-lajikkeiden vanavedessä tulee nyt myös suuren suosion saanut Vanille-panimomallasohra. Mallasohran lisäksi myös kauralajikevalikoimamme on vaikuttava. Valikoimassamme on Suomen kansallisen lajikeluettelon satoisin kauralajike Scotty. Saman jalostajan lajikkeista valikoimassamme on myös Proxy ja Benny, jotka ovat lähes yhtä satoisia kuin Scotty. 

Syysviljat

Populaatiorukiiden, etenkin puolalaisen Dankon lajike-edustajana, olemme kirittäneet rukiiden satotason nousua sekä rukiinviljelyn kiinnostavuutta. Syysohra on maassamme melko uusi kasvi ja olemme tehneet paljon töitä sen viljelyvarmuuden, ja ylipäätään sen viljelyn kiinnostuksen eteen. Olemmekin nyt löytäneet hyvin talvehtivan ja erittäin satoisan lajikkeen, KWS Kosmoksen. Teemme aktiivisesti lajikokeita myös vähemmän viljellyn syysruisvehnän parissa. 

Ohralajikkeet

VANILLE – SUOMEN UUSIN, AIKAISIN JA SATOISIN MALLASOHRALAJIKE 

Saksalaisen Breunin jalostama, erittäin satoisa kaksitahoinen ohralajike. Satoisuus on 3 % korkeampi RGT Planetiin verrattuna, ja sama kuin Harbingerilla. Lajike menestyy hyvin happamilla savi- ja multamailla. Erittäin hyvä laonkestävyys, lako vain 5,9 %! Menestynyt hyvin virallisissa lajikekokeissa vyöhykkeillä I-III. Hyväksytty Suomen viralliseen kasvilajikeluetteloon 2017 ja mallasohralajikkeeksi 2021. 

Siementä myyvät: Peltosiemen 

BARKE 

Barke on mallastamoiden ja panimoiden suosikkiohra niin meillä Suomessa kuin maailmallakin. Barke on isojyväinen ohra, jossa on alhainen valkuaispitoisuus. Menestyy hyvin koko viljelyalueella. Erinomaiset mallastusominaisuudet, joita muut tavoittelevat. Hyväksytty kasvilajikeluetteloon vuonna 2000 ja mallasohralajikkeeksi 2002.

Siementä myyvät: Peltosiemen 

Kauralajikkeet

PROXY – UUTUUS

Saksalaisen Nordsaatin jalostama, todella satoisa kauralajike. Korsi on vahva kuin lipputanko, joten lakoontumisesta ei ole pelkoa, lako vain 10,4 %. Huimat 19 % satoisampi kuin Niklas. Lajike menestyy hyvin kaikilla maalajeilla. Kasvuaika 101,1 pv. Tuottaa suuria jyviä. Menestynyt hyvin virallisissa lajikekokeissa vyöhykkeillä I-III. Hyväksytty Suomen viralliseen kasvilajikeluetteloon 2021.

Siementä myyvät: Hankkija 

SCOTTY – SUPERUUTUUS!  

Saksalaisen Nordsaatin jalostama, erittäin satoisa kauralajike. Hyväksytty lajikeluetteloon vuonna 2022 satoisimpana lajikkeena. Scotty on 24 % satoisampi kuin Niklas ja 3 % satoisampi kuin Avenue. Lajikekokeiden keskisato Scottylla on 7 293 kg/ha. Kasvuajaltaan Scotty on myöhäinen 100,2 vrk, joten se soveltuu viljelyyn I-III vyöhykkeille. Erittäin hyvä kestävyys kauranlehtilaikkua vastaan. Lako 28,7 %, joten suositellaan kasvunsääteen käyttöä.

Siementä myyvät: Peltosiemen, Tilasiemen 

BENNY

Saksalaisen Nordsaatin jalostama, erittäin satoisa kauralajike, joka sopii mainiosti suurimokauran viljelyyn. 16 % satoisampi kuin Niklas. Lajike menestyy hyvin etenkin savi- ja eloperäisillä mailla.  Kasvuaika 100,9 pv. Hyvä laonkestävyys, vain 14,9 %. Menestynyt hyvin virallisissa lajikekokeissa vyöhykkeillä I-III. Hyväksytty lajikeluetteloon vuonna 2017.

Siementä myyvät: Lantmännen Agro, Peltosiemen 

Kevätvehnälajikkeet

SERTORI 

Sertori on laadukas vihneellinen kevätvehnälajike, joka on kasvuajaltaan keskimääräistä hieman myöhäisempi. Erittäin lujakortinen lajike. Laatuominaisuudet huippuluokkaa, korkea hehtolitrapaino ja valkuaispitoisuus. Sakoluku säilyy korkeana vaikeissakin kasvuolosuhteissa. Lajike soveltuu viljelyyn I- ja II-vyöhykkeellä sekä III-vyöhykkeen eteläosissa. Hyväksytty kasvilajikeluetteloon 2010.

Siementä myyvät: Peltosiemen 

Vehnä

Kevätruisvehnälajikkeet

PUZON  

Puolalaisen Dankon erittäin satoisa ja viihtyvä ruisvehnälajike. Lajike tuottaa isoja tasakokoisia jyviä. Lakoisuutta esiintyy jonkin verran, johtuen pitkästä korrenpituudesta. Lajiketta käytetään pääasiassa karjatiloilla kokoviljasäilörehun tekoon hyvien ruokinnallisten arvojensa vuoksi. Hyväksytty EU:n lajikeluetteloon vuonna 2016.

Siementä myyvät: Lantmännen Agro, Tilasiemen 

TOMCAT 

Tomcat-lajikkeen siemenviljely on aloitettu Tilasiemenellä keväällä 2022. S.G. Niemisen omissa kokeissa sato ja sadon laatu ovat olleet huippuluokkaa. Tomcat on saksalaisen Secobran jaloste. Seurataan lajikkeen kehitystä. 

Syysruislajikkeet

DANKOWSKIE AGAT  

Puolalaisen Dankon jalostama talvenkestävyysominaisuuksiltaan hyvä, ja etenkin Etelä-Suomessa erittäin satoisa ruislajike, joka haastaa myös hybridilajikkeita. Sato yltää savimailla samalle tasolle kuin karkeilla kivennäismailla. Sakoluku on populaatiolajikkeiden paras. Lajikkeella on myös hyvä härmän ja ruskearuosteen vastustuskyky. Hyväksytty EU:n lajikeluetteloon ja Suomen kasvilajikeluetteloon 2015.

Siementä myyvät: Lantmännen Agro, Peltosiemen, Tilasiemen 

DANKOWSKIE GRANAT – UUTUUS!  

Puolalaisen Dankon erittäin satoisa, sadontuottokyvyssä jopa hybridilajikkeet haastava ruislajike. Sato yltää savimailla samalle tasolle kuin karkeilla kivennäismailla. Sakoluku on populaatiolajikkeiden paras. Lajikkeella on erittäin hyvä härmän ja ruskearuosteen vastustuskyky, ja se kestää myös erittäin hyvin lumihometta. Talvenkestävyydeltään hyvä. Hyväksytty EU:n kasvilajikeluetteloon vuonna 2018 ja Suomen kasvilajikeluetteloon 2020.

Siementä myyvät: Peltosiemen 

DANKOWSKIE TURKUS – UUTUUS!  

Puolalaisen Dankon ruislajike. Lajike on erittäin satoisa ja haastaa hybridilajikkeet sadontuottokyvyssä. Turkus on talvenkestävyysominaisuuksiltaan hyvä lajike. Sakoluku on populaatiolajikkeiden parhaimmistoa. Lajikkeella on erittäin hyvä härmän ja ruskearuosteen vastustuskyky, kuten Granatillakin. Kestää myös erittäin hyvin lumihometta. Hyväksytty EU:n kasvilajikeluetteloon vuonna 2018 ja Suomen kasvilajikeluetteloon 2020.

Siementä myyvät: Peltosiemen, Hankkija 

REFLEKTOR – UUTUUS!  

Tanskalaisen P.H. Petersenin / Saaten Unionin populaatioruislajike. Reflektor on erittäin satoisa ja kasvuajaltaan aikaisin lajike, jonka talvenkestävyys on hyvä. Lajikkeella on erittäin hyvä härmän ja ruskearuosteen vastustuskyky, ja se kestää myös erittäin hyvin lumihometta. Korsi on pitkä, joten lajike kestää hyvin kuivuutta, mutta lakoutuu helpommin. Hyväksytty EU:n kasvilajikeluetteloon vuonna 2018 ja Suomen kasvilajikeluetteloon 2022.

Siementä myyvät: Tilasiemen 

Dankowskie Granat

Syysohralajikkeet

KWS KOSMOS – HUIPPU-UUTUUS!  

Saksalaisen KWS:n jalostama lajike, joka on erittäin satoisa ja erittäin talvenkestävä. Lajikkeen korsi on vahva, ja lajikkeella on erittäin hyvä härmän ja ruskearuosteen vastustuskyky. Hyväksytty EU:n lajikeluetteloon vuonna 2014.

Siementä myyvät: Peltosiemen, Hankkija 

KWS Kosmos

Syysvehnälajikkeet

ETANA  

Saksalaisen DSV:n jalostama, erittäin satoisa, hyvin talvehtiva ja korkeata valkuaista tuottava syysvehnälajike. Valkuaispitoisuus 12,1 % ja sakoluku 337. Yhtä satoisa kuin valtalajikkeet Ceylon ja SW Magnific. Lajike on menestynyt hyvin sekä karkeilla kivennäismailla että savimailla. Erittäin vahva korsi, lako 8,4 %. Menestynyt hyvin virallisissa lajikekokeissa vyöhykkeillä I-II.

Siementä myyvät: Peltosiemen 

KWS EMERICK – LISÄYSVILJELYSSÄ 

Saksalaisen KWS:n jalostama lajike. Talvenkestävyys hyvä / erittäin hyvä, virallisten lajikekokeiden tuloksissa talvituho oli vain 7,0 %. Erittäin hyvä laonkestävyys, lako 0 %. E-laatuluokan (paras laatuluokka) vehnä, jonka huomaa siemenkoossa sekä sakoluvussa ja valkuaispitoisuudessa.

Siementä myyvät: Peltosiemen 

Syysvehnä Etana

Nurminata

COSMOPOLITAN  

Lupaava lajike I- ja II-vyöhykkeille. Lajike on virallisten lajikekokeiden aikaisin nurminatalajike, joka tuottaa valkuaispitoisen sadon. Satotaso on ylivoimaisesti paras II-vyöhykkeellä. Cosmopolitan sopii parhaiten kolmen niiton seoksiin ja sille suositellaan aikaista niittoa. Hyväksytty Suomen lajikeluetteloon vuonna 2019. 

Cosmopolitanin siementä lisäävät, seostavat ja myyvät: Tilasiemen, Peltosiemen, Ylistaron maataloustarvike. 

Hankkija logo
Lantmäen Agro
Peltosiemen
Tilasiemen
Mikko Koski - viljojen satotason nostattaja

Mikko Koski - viljojen satotason nostattaja

Mikko on kesäisin tuttu näky Inkoon koekentällä. Muistiinpanoihinsa syventynyt agronomi on kuin legendaarisen TV-mainoksen Del Monte -mies, joka päättää lajikkeiden kohtalosta. Jos Mikko sanoo ”yes”, jatkaa lajike tietään kohti viljelijöiden kylvöpeltoja. Mikon vetämän lajikekehityksen ansiosta ovat viljojen sato- ja laatutasot nousseet huimasti samalla, kun pitkien kuivuus- ja sadekausien kestävyys lajikkeissa on korostunut entisestään. 

050 328 7900
mikko.koski@sgn.fi