S.G. Niemiseltä kolme uutta lajiketta kansalliseen lajikeluetteloon 2021

Julkaistu 18.02.2021

Kasvilajikelautakunta hyväksyi tänä vuonna kolme uutta S.G. Niemisen edustamaa viljalajiketta Suomen kansalliseen kasvilajikeluetteloon; erittäin vahvakortinen ja satoisa ohralajike KWS Chrissie, huippusatoisa kauralajike Proxy sekä hyvin talvenkestävä ja korkeata laatua ja satoa tuottava syysvehnä Etana.

Kansalliseen kasvilajikeluetteloon päässyt lajike on käynyt läpi viralliset viljelyarvokokeet Suomessa. Kasvilajikeluetteloon pääsemiseksi edellytetään, että lajike on todettu viljelyominaisuuksiensa ansiosta parantavan vallitsevaa lajikevalikoimaa.

KWS CHRISSIE – Saksalaisen KWS Lochowin jalostama, satoisa vahvakortinen kaksitahoinen ohralajike. Satoisuus on 1 % korkeampi verrattuna RGT Planetiin samalla kasvuajalla. Lajike on menestynyt hyvin karkeilla kivennäismailla ja savimailla. Erittäin vahva korsi, lako 0 prosenttia! Menestynyt kohtuullisen hyvin happamilla mailla. Menestynyt hyvin virallisissa lajikekokeissa vyöhykkeillä I-III. Lajike on mallasohrakokeissa ja menestynyt tähän saakka hyvin. On vielä lisäysviljelyssä. Lue lisää TÄSTÄ! 

PROXY – Saksalaisen Nordsaatin jalostama, erittäin satoisa kauralajike. Mittarina olleeseen Akseliin verrattuna 22 prosentin sadonlisä. Lajike on menestynyt hyvin kaikilla maalajeilla. Kasvuaika 102,9 pv. Hyvä laonkestävyys, vain 8,6 %. Tjp 44,7 g ja hlp 55,5 kg. Todella matala kuoripitoisuus, 21,3 %. Menestynyt hyvin virallisissa lajikekokeissa vyöhykkeillä I-III. Siementä myy Hankkija Oy. Lue lisää TÄSTÄ!

ETANA – Saksalaisen DSV:n jalostama, erittäin satoisa, varma talvehtija ja korkeata valkuaista tuottava syysvehnälajike. Valkuaispitoisuus 12, 1 % ja sakoluku 337. Yhtä satoisa kuin valtalajikkeet Ceylon ja Magnific. Lajike on menestynyt hyvin karkeilla kivennäismailla ja savimailla. Erittäin vahva korsi, lako 8,4 prosenttia. Menestynyt hyvin virallisissa lajikekokeissa vyöhykkeillä I-II. On vielä lisäysviljelyssä, mutta kannattaa kysyä siementä kesällä 2021. Siementä myy Peltosiemen. Lue lisää TÄSTÄ!

Lisätiedot:
Mikko Koski, S.G. Nieminen Oy, puh. 050 328 7900, mikko.koski@sgn.fi