S.G. Niemiseltä kolme uutta viljalajiketta ja syysrapsilajike vuoden 2015 viralliseen kasvilajikeluetteloon

Julkaistu 17.04.2015

RUSALKA – Aikainen ja satoisa kaksitahoinen ohralajikelajike. Lajike on menestynyt erityisesti savimailla. Hyvä laonkestävyys. Verkkolaikkua esiintyy Rusalkalla vähän, mutta rengaslaikulle se on hieman arempi. Rusalka sopii hyvin satoisuutensa ja aikaisuutensa vuoksi erinomaisesti rehuntuotantoon. Myös sen mallasominaisuudet ovat hyvät. Viljelyvyöhykesuositus I-III.

FORTUNA – Aikaisuudessa ja satoisuudessa Rusalkan tasoa oleva uusi kaksitahoinen ohralajike. Korkea 1000 jyvän paino. Hyvä laonkestävvuus. Verkkolaikun verkkotyyppiä ja ohran tyvi- ja lehtilaikkua vastaan kestävyys on hyvä. Myös Fortuna soveltuu hyvin erinomaisesti rehun- ja mallastuotantoon. Viljelyvyöhykesuositus I-III.

DANKOWSKIE AGAT – Puolalaisen Dankon uusin ruislajike. Erittäin satoisa ja talvenkestävyysominaisuuksiltaan hyvä lajike. Lajikkeen tuottama sato on lähes yhtä hyvä kuin kokeissa olleiden hybridilajikkeiden sato. Etenkin Etelä-Suomessa se on ollut satoisin lajike hybridilajikkeet mukaan lukien. Sato yltää savimailla samalle tasolle kuin karkeilla kivennäismailla. Sakoluku on populaatiolajikkeiden paras. Lajikkeella on myös hyvä härmän ja ruskearuosteen vastustuskyky.

MÜLLER 24 – Uusi, satoisa syysrapsilajike. Kasvuajaltaan Vectran luokkaa. Erittäin korkea öljypitoisuus. Hyvä talvenkestävyys. Syyskylvöisenä öljykasvilajikkeena välttyy pahoilta kirppatuhoilta. Ensimmäisiä viralliseen kasvilajikeluetteloon hyväksyttyjä syysrapsilajikkeita.