S.G. Niemisen uusi siemenluettelo 2016 on ilmestynyt

Julkaistu 08.12.2015

Hyvä ammattiviljelijä!

S.G.Niemisen uusi siemenluettelo kaudelle 2016 on julkaistu. Luettelon kannessa on yksi vuoden 2016 vihanneksista, ns.kukkivista kaaleista parsakaali. Kuvan lajike on Stromboli ja jalostajana Hazera. Hazeran parsakaaleille on ominaista kupolimainen kukinto ja lehtien sijoittuminen niin, että korjuu on mahdollisimman helppoa.

Parsakaalin ohella Hazeran lajikelista täydentyy tulevalle kaudelle uusilla keräkaalilajikkeilla. Delight Ball saa uuden aikaisemman sisaren lajikkeesta 17-1517. Lajiketta on saatavana kaudelle 2016 vain koeviljelyyn. Toinen uutuus on 17-1258. Tämä varastolajikkeeksi soveltuva pienikokoinen (1 kg) keräkaalilajike on menestynyt hyvin viime kesän koeviljelyssä ja siementä on saatavilla jo viljelyyn asti.

Hazera on menestynyt Keski-Euroopassa myös tomaatin jalostajana. Suomessakin on muutamaa lajiketta koeviljelty ja tuloksia näistä saatanee kauden 2016 aikana.

Toinen päämiehemme Vilmorin on edelleen aktiivinen porkkanarintamalla. Vimorinin Musico on vahvassa nousussa kesälajikkeeksi ja Octavo ja Melodio tuovat uutta varastoporkkanarintamalle. Vilmorinin jäävuorisalaatteja koeviljeltiin myös viime kesänä ja esim. Glassica osoittautui hyvin säätä kestäväksi lajikkeeksi. Viime vuonna VAC 77 linjanumerolla koeviljelyyn tullut Vilmorinin keltainen porkkanalajike on saanut nimekseen Gold Nugget ja lajiketta on saatavana koeviljelyyn kaudelle 2016.

Saneerauskasvit puhuttivat viime keväänä ja niiden viljely sai lisäpotkua tukipolitiikasta. Saneeraus- ja kerääjäkasvit kuuluvat ympäristösitoumuksen lohkokohtaisiin ”peltoluonnon monimuotoisuus” -toimenpiteisiin tukikaudella 2015 – 2020. Saneerauskasvituen voi saada joko perunan, sokerijuurikkaan tai avomaanvihannesten viljelyssä. S.G.Nieminen Oy on tehnyt uraa uurtavaa työtä näiden kasvien kanssa jo usean vuoden ajan. Esimerkiksi Contra -rehuöljyretikkaa on viljelty Suomessa menestyksekkäästi. Saneerauskasvit vaikuttavat positiivisesti pellon rakenteeseen, humuksen määrään ja tautipaineeseen. Kaudelle 2016 olemme lisänneet valikoimaamme erityisesti perunalle suunnatun rehuöljyretikka Bento -lajikkeeen.

Perinteisesti S.G.Niemisen nimi on yhdistetty viljanviljelyyn ja edelleen lajikekoetoiminta on iso osa jokapäiväistä työtämme. Vuoden 2015 kasvilajikeluetteloon hyväksyttiin jälleen 4 uutta SGN lajiketta. Rusalka- ja Fortuna-ohrat ja Dankowskie Agat-ruis sekä Müller 24-syysrapsi.

Kausi 2015 oli sääolosuhteiden takia varsin haasteellinen ja peltotyöt venyivät pitkälle syksyyn. On kuitenkin aika siirtää katse tulevaan kauteen ja nähdä se uutena mahdollisuutena.

Tutustu esitteeseen

Parempaa kasvukautta 2016 toivottaen
Pasi Myllymäki S. G. Nieminen Oy