VANILLE – SUOMEN SATOISIN MALLASOHRA

21.01.2021 | Viljojen lajikekehitys

S.G. Niemisen edustama Vanille ohralajike hyväksyttiin 28.1.2021 Ohrakomitean kokouksessa mallasohraksi. Ohrakomiteaan kuuluu kolmen suurimman panimon edustajat sekä Viking Malt mallastamon edustajat täydennettynä muutamalla asiantuntijalla. Panimot arvioivat mallasohrakandidaatin toimivuutta panimossa ja sen soveltuvuutta oluen valmistukseen. Mallastamo taas tutkii millaista mallasta lajikkeesta saadaan ja toimiiko prosessi heillä sujuvasti. Kukin näistä neljästä eri toimijasta antavat puoltavan lausuntonsa tai negatiiviset kommenttinsa lajikkeen hyväksymisprosessiin. Mikäli kaikkien neljän eri toimijan kommentit ovat positiivisia ja lajikkeen katsovan tuovan lisäarvoa koko ketjulle voidaan lajike hyväksyä mallasohraksi. Tätä ennen on tapahtunut useita tapahtumia, joissa ohrakandidaattia on jo testattu ja arvioitu.

Vanille tulee samalta jalostajalta kuin legendaariset Barke ja Scarlett mallasohralajikkeet eli Breun Seed GmbH & Co yrityksestä. Lajikkeen siementä lisäysviljelee, myy ja markkinoi Peltosiemen ketju.

Vanille on Suomen satoisin mallasohra. Vanillen suurena etuna on myös sen kasvuaika, oka on lyhyempi kuin nykyisten päälajikkeiden kasvuaika. Vanillen korsi on todella vahva ja lako-% on ollut virallisissa kokeissa vain 3,5 %. Huomionarvoista on myös se, että Vanille sietää maan happamuutta verraten hyvin. Lajike on erittäin taudinkestävä. Voidaan sanoa, että lähes täydellinen paketti viljelijälle, joka haluaa tuottaa mallasohraa, rehuohraa tai tärkkelysohraa.

Avaa esite

Mikko Koski
S.G. Nieminen Oy
050 328 7900
mikko.koski@sgn.fi

Muita uutisia